O fotovoltaice10.7.2024

Jak funguje fotovoltaická elektrárna pro bytové domy a jaké přináší výhody?

Fotovoltaické elektrárny se stávají stále populárnějšími díky svému ekologickému a ekonomickému přínosu. Většina lidí si představí fotovoltaickou elektrárnu na rodinných domech, ale jejich využití v bytových domech má také mnoho výhod. V tomto článku si  vysvětlíme, jak fotovoltaická elektrárna funguje v bytovém domě, jaké jsou její přínosy a jaké kroky je třeba podniknout pro její instalaci.

Jak funguje fotovoltaická elektrárna pro bytové domy a jaké přináší výhody?

Princip fungování fotovoltaické elektrárny

Fotovoltaická elektrárna funguje na principu přeměny slunečního záření na elektrickou energii pomocí solárních panelů. Tyto panely obsahují fotovoltaické články, které absorbují sluneční světlo a generují stejnosměrný proud. Následně je tento proud přeměněn na střídavý proud pomocí měniče (invertoru), který je kompatibilní s elektrickou sítí.

Fotovoltaická elektrárna v bytovém domě

V bytovém domě je instalace fotovoltaické elektrárny složitější než u rodinného domu kvůli více jednotkám a potřebě rozdělení vyrobené energie. Existuje několik modelů, jak může FVE fungovat v bytovém domě:

  1. Centrální systém: solární panely jsou umístěny na střeše a vyrobená energie je distribuována mezi jednotlivé byty a společné prostory. Tento model je často preferován, protože umožňuje centralizovanou údržbu a efektivní rozdělení nákladů.
  2. Individuální systémy: každý byt má svůj vlastní solární systém, což může být komplikované, ale umožňuje jednotlivým obyvatelům mít větší kontrolu nad svou spotřebou energie.
  3. Kombinovaný systém: kombinace centrálního a individuálního systému, kde část energie jde do společných prostor a část je rozdělována mezi byty.

Kam je vhodné fotovoltaickou elektrárnu na bytovém domě umístit?

Střecha

  • Plochá střecha: na plochých střechách lze instalovat solární panely na speciálních konstrukcích, které umožňují optimální sklon a orientaci. Více o tom, jaké jsou možnosti kotvení a jak správně kotvit fotovoltaické panely na ploché střeše zjistíte v článku "Kotvení fotovoltaických panelů na plochou střechu"

 

  • Šikmá střecha: na šikmé střechy se panely montují přímo, s ohledem na orientaci ke slunci a sklon střechy.

 

Fasáda

  • Vertikální instalace: solární panely lze integrovat přímo do fasády budovy. Toto řešení je méně efektivní než střešní instalace, ale může být využito tam, kde střecha není vhodná.

 

  • Balkóny a lodžie: panely mohou být instalovány na zábradlí balkónů nebo lodžií, což je vhodné zejména pro nižší podlaží.

Zahrada a okolní pozemky

  • Volná plocha kolem domu: Pokud má bytový dům dostatečně velkou okolní plochu, mohou být solární panely umístěny na samostatných konstrukcích na zemi.

Výhody fotovoltaické elektrárny v bytovém domě

  • Úspora nákladů na energii: obyvatelé mohou výrazně ušetřit na nákladech na elektřinu. V některých případech může být elektřina zcela zdarma během slunečných dní.
  • Energetická nezávislost: snížení závislosti na dodavatelích elektrické energie a ochrana proti kolísání cen energií.
  • Ekologický přínos: snížení uhlíkové stopy díky využití obnovitelných zdrojů energie.
  • Zvýšení hodnoty nemovitosti: instalace FVE může zvýšit tržní hodnotu bytového domu. Kupující často vyhledávají energeticky efektivní nemovitosti s nízkými provozními náklady.

Jaké kroky podniknout k instalaci fotovoltaické elektrárny?

Úvodní analýza a studie proveditelnosti

  • Hodnocení potenciálu: zhodnocení nosnosti a pevnosti střechy a dalších vhodných ploch pro instalaci solárních panelů. Je také důležité zohlednit orientaci střechy, její sklon a případné stínění okolními budovami nebo stromy.
  • Odhad výroby energie: výpočet potenciální výroby elektrické energie na základě solární irradiace v dané lokalitě.
  • Solární irradiace je míra energie ze slunečního záření, která dopadá na jednotku plochy zemského povrchu. Vyjadřuje se obvykle ve wattech na metr čtvereční (W/m²). Solární irradiace zahrnuje jak přímé sluneční záření, tak i rozptýlené záření přicházející z celé oblohy.
  • Regulační podmínky: přehled místních regulací, stavebních předpisů a požadavků na povolení.
  • Ekonomická analýza: odhad nákladů a přínosů, včetně návratnosti investice (ROI), čisté současné hodnoty (NPV) a doby návratnosti.
  • NPV je rozdíl mezi současnou hodnotou příjmů a současnou hodnotou výdajů spojených s projektem.

ROI = (Roční úspora ÷ Počáteční náklady) x 100

Příklad výpočtu:

Předpokládejme, že počáteční náklady na instalaci 10 kWp fotovoltaického systému jsou 300 000 CZK (po započítání dotací). Roční spotřeba energie vaší domácnosti je 5 000 kWh a váš FVE systém je schopen pokrýt 80% této spotřeby, což představuje
4 000 kWh.

Roční úspora v CZK se rovná množství reálně spotřebované energie vynásobené cenou za kWh:

Roční úspora: 4000 kWh x 5 CZK/kWh = 20 000 CZK

ROI= (20 000 ÷ 300 000) x 100 = 6,67%

To znamená, že roční návratnost investice do FVE je 6,67%. Pro odhad doby návratnosti investice můžeme použít převrácenou hodnotu ROI.

Doba návratnosti = 100÷ROI = 100÷6,67 = 15 let

Technický návrh

  • Výběr technologií: specifikace solárních panelů, měničů (invertorů), montážních systémů a dalších komponentů.
  • Schéma zapojení: detaily o elektrickém zapojení systému, včetně umístění panelů, měničů a propojení s elektrickou sítí budovy.
  • Kapacitní výpočty: výpočty kapacity systému a odhadované roční výroby energie.
  • Bezpečnostní aspekty: zahrnuje opatření pro ochranu proti přepětí, požáru a jiným rizikům.

Finanční plán

  • Rozpočet: detaily nákladů na materiál, instalaci, údržbu a další související výdaje.
  • Financování: plán, jak bude projekt financován, včetně dostupných dotací, půjček, a příspěvků od obyvatel.
  • Ekonomické přínosy: podrobná analýza úspor na nákladech za energii, případných příjmů z prodeje přebytečné energie do sítě a další finanční výhody.

Právní a administrativní aspekty

  • Povolení a certifikace: zajištění všech potřebných stavebních povolení, certifikací a splnění místních předpisů.
  • Smlouvy: smlouvy s instalační firmou, dodavateli a případně s energetickou společností na prodej přebytečné energie.

Implementační plán

  • Harmonogram: detailní časový plán realizace projektu, od začátku instalace až po uvedení do provozu.
  • Role a odpovědnosti: přehled všech zapojených stran a jejich odpovědností během realizace projektu.
  • Řízení projektu: metodiky a nástroje pro řízení projektu, monitorování postupu a řešení případných problémů.

Údržba a monitorování

  • Plán údržby: harmonogram pravidelné údržby fotovoltaických panelů.
  • Monitorovací systém: online monitorování výkonu systému.

Doporučení na závěr

Fotovoltaická elektrárna v bytovém domě představuje skvělou investici do budoucnosti, která přináší finanční úspory, energetickou nezávislost a ekologické výhody. S rostoucí dostupností technologií a podpory pro obnovitelné zdroje energie se stává stále výhodnější variantou pro mnoho bytových domů. Pokud přemýšlíte o instalaci FVE ve vašem bytovém domě, je důležité provést důkladnou analýzu, zapojit všechny obyvatele a spolupracovat s odborníky, aby byl projekt úspěšný.

Mohlo by vás také zajímat

Ucelené informace a žádné nesmysly. Díky Fotovii v tom budete mít konečně jasno.

Typy fotovoltaických elektráren

O fotovoltaice19.9.2023

Typy fotovoltaických elektráren

Fotovoltaické elektrárny jsou nejen ekologické, ale také výkonné, navíc vám mohou pomoci snížit nezanedbatelné náklady na elektřinu. Při zvažování instalace fotovoltaické elektrárny se můžete setkat s různými typy fotovoltaik, které nabízejí různé přínosy a funkce. V tomto článku vám představíme tři hlavní typy fotovoltaických elektráren: ostrovní, standardní a hybridní. Každý z nich má své vlastní výhody a nevýhody, které je třeba zvážit, než vyberete řešení, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a cílům.

Přečíst článek
Jak vybrat fotovoltaické panely?

Komponenty FVE18.9.2023

Jak vybrat fotovoltaické panely?

Při rozhodování o fotovoltaických panelech je důležité pečlivě zvážit několik klíčových faktorů, které budou mít vliv na jejich výkon, životnost a celkovou efektivitu.
Tento průvodce vám poskytne užitečné informace a tipy, jak vybrat ty správné fotovoltaické panely pro vaše potřeby.

Přečíst článek
Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

O fotovoltaice17.9.2023

Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

Studie proveditelnosti je klíčový dokument, který hodnotí potenciál a ekonomickou životaschopnost projektu výstavby fotovoltaické elektrárny. Tento důležitý nástroj pro rozhodování poskytuje potřebné informace k posouzení, zda je projekt realizovatelný a finančně výhodný.V tomto článku se zaměříme na jednotlivé části studie proveditelnosti, včetně technické, finanční, právní a environmentální analýzy, a poskytneme tipy, na co si dát pozor a na co se soustředit.

Přečíst článek
Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Komponenty FVE16.9.2023

Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Rozhodnutí pořídit si fotovoltaickou elektrárnu je zásadní a vyžaduje důkladné zvážení. Tato investice vás bude provázet desetiletími, stojí peníze, vyžaduje přípravy i průběžné sledování, vhodné místo na umístění panelů i dalšího příslušenství. Při správně zvoleném řešení vám však ušetří značnou sumu. Na to, jaké typy fotovoltaických panelů existují, jaká je jejich orientační cena a pro koho jsou vhodné se zaměříme v tomto článku.

Přečíst článek
Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

O fotovoltaice20.9.2023

Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

Přemýšleli jste někdy o tom, jak solární panely, které čím dál častěji vídáme na střechách a polích, vlastně vyrábějí elektřinu? V podstatě je to docela jednoduché. Jde stručně řečeno o fotovoltaické elektrárny, které přeměňují sluneční světlo na použitelnou elektřinu. V dnešním článku se podíváme trochu hlouběji na celou problematiku fotovoltaických elektráren.

Přečíst článek
Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Ceny FVE a její návratnost17.10.2023

Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Solární energie je dnes často diskutovaným tématem. Většina lidí se ptá: „Kdy se mi vlastně vyplatí investovat do fotovoltaiky?“. Podívejme se na některé klíčové body a úvahy, které by měly předcházet rozhodnutí investovat do solárních panelů.

Přečíst článek
Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

O fotovoltaice10.10.2023

Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

Slunce je nesmírně silný zdroj energie, a my lidé jsme se naučili využívat jeho sílu k výrobě tepla a elektřiny. V tomto článku se podíváme na dvě hlavní metody, jak využít sluneční energii - solární a fotovoltaickou elektrárnu. 

Přečíst článek
Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Tipy a zajímavosti z trhu3.10.2023

Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Sluneční energie je v dnešní době velmi populárním způsobem, jak získávat čistou a obnovitelnou energii. A solární panely (neboli kolektory) jsou klíčovým prvkem v tomto procesu. Pojďme se podívat na to, jak tato zařízení fungují a z čeho se skládají.

Přečíst článek
šipka šipka