O fotovoltaice13.6.2024

Fotovoltaika na balkon: Zelená energie přímo na vašem domě

V době, kdy se víc než kdy jindy zabýváme ekologií a udržitelností, je fotovoltaika na balkonech stále větší hit. Proč? Protože kromě toho, že snižuje naši uhlíkovou stopu, dokáže ušetřit i pěkné peníze a udělat vás energeticky nezávislejšími. Balkonová elektrárna je malá fotovoltaická elektrárna, která se instaluje na balkony, terasy, stěny nebo jiné plochy. Tyto solární elektrárny jsou obvykle menší než klasické a produkují menší množství energie. 

Fotovoltaika na balkon: Zelená energie přímo na vašem domě

Jak to vlastně funguje?

Fotovoltaické články v panelech na balkonu přeměňují světelnou energii ze slunce na elektrickou energii. Zařízení nazývané střídač, umístěné na zadní straně panelů, pak transformuje stejnosměrný proud, který je produkován fotovoltaickými články, na střídavý proud. Tento střídavý proud už je vhodný k použití v běžných elektrických spotřebičích v domácnosti. Kabel ze střídače je následně připojen do běžné zásuvky v domácnosti. Takto je vyrobená elektřina dodávána do domácí sítě a napájí elektrické spotřebiče. Tímto způsobem můžete snížit odběr elektřiny z veřejné sítě a ušetřit.

Výhody fotovoltaiky na balkonu:

  • Ekologické aspekty: Fotovoltaické panely na balkonu představují čistý a obnovitelný zdroj energie, který minimalizuje produkci skleníkových plynů a negativní vlivy na životní prostředí. Instalace fotovoltaických panelů na balkon tak může být jedním z kroků k dosažení osobní udržitelnosti a ochraně planety.
  • Finanční úspory: A teď to nejlepší. Tyhle panely můžou dost výrazně zmenšit náklady na elektřinu. Jestliže je správně rozmístíte a dimenzujete, můžou vám pokrýt část nebo dokonce všechny energetické potřeby, což se vám projeví na měsíčním účtu za elektřinu.
  • Samostatnost v energetických potřebách: S fotovoltaikou na balkonu se můžete stát svým vlastním elektrárníkem. To znamená, že nebudete tolik závislí na klasických dodavatelích elektřiny a budete mít větší kontrolu nad svou energií.

Technické aspekty fotovoltaiky na balkonu:

  • Velikost a typ panelů: Při výběru fotovoltaických panelů pro balkon je důležité zohlednit velikost balkonu a dostupnou sluneční expozici. Zvolte moderní a účinné panely, které nezaberou moc místa na balkoně a dokážou vytěžit maximum ze slunečního světla. O tom, jaké existují druhy fotovoltaických panelů a jaké mají výhody si můžete přečíst v tomto článku.
  • Instalace a umístění: Správné umístění fotovoltaických panelů na balkonu je klíčové pro dosažení maximálního výkonu. Panelům by mělo být umožněno co nejvíce expozice na sluneční světlo během celého dne. Ideální je umístit je na jižní či jihozápadní stranu balkonu s minimem stínění od okolních překážek. Pro více informací o optimální orientaci a sklonu fotovoltaických panelů si můžete přečíst tento článek.
  • Připojení k elektrické síti: Aby byla energie využita efektivně, je důležité propojit váš fotovoltaický systém s elektrickou sítí, proto je nutné mít na balkonu zásuvku, do které bude systém připojen. A hlavně - dodržujte místní předpisy a normy, abyste se vyhnuli komplikacím.
  • Instalace během chvilky: Do instalovaného výkonu 10 kW ročně platí zjednodušené podmínky pro instalaci a provoz. Během pár minut tak panel se základním nářadím nainstalujete a můžete připojit do sítě. Není zapotřebí revize, ani elektrikář pro připojení.

V České republice je fotovoltaika na balkonu obecně povolena, ale musí být dodrženy určité podmínky a předpisy. Než začnete s instalací fotovoltaických panelů na balkoně, je důležité prověřit místní stavební předpisy a požadavky, které mohou ovlivnit váš projekt. Co je potřeba vzít v úvahu?

  • Ověření regulativ místního SVJ: Je důležité zkontrolovat a ověřit příslušné regulativy a podmínky v rámci Společenství vlastníků jednotek (SVJ), pokud bydlíte v bytovém domě.
  • Technické a bezpečnostní požadavky: Instalace fotovoltaických panelů na balkoně musí splňovat určité technické a bezpečnostní normy, aby bylo zajištěno bezpečné provozování. To může zahrnovat například požadavky na správné upevnění panelů, ochranu proti požáru a ochranu proti úrazu elektrickým proudem.
  • Konzultace s odborníky: Před instalací fotovoltaického systému na balkoně je vždy dobré konzultovat se specialisty v oblasti solární energie, kteří vám mohou poskytnout odborné rady a doporučení týkající se technických, bezpečnostních a právních aspektů projektu.

Je tedy důležité provést důkladný průzkum a konzultaci s odborníky před zahájením projektu fotovoltaiky na balkonu, abyste se ujistili, že váš projekt bude v souladu s platnými předpisy a normami.

  • Kolik stojí fotovoltaický systém na balkon? 

Uvažujme instalaci 3 fotovoltaických panelů o výkonu 300 W každý. Průměrná cena fotovoltaických panelů se nyní pohybuje kolem 5 000 Kč za jeden panel. Celková cena panelů: 3 panely * 5 000 Kč/panel = 15 000 Kč. Montáž je velmi snadná a zvládne ji každý sám, proto ji není nutné připočítávat k nákladům. Je ale dobré připočítat částku za dopravu, obvykle kolem 1 000 Kč.

Celkově by tedy náklady na fotovoltaický systém na balkonu průměrné velikosti s cenou panelů 5 000 Kč za kus mohly být přibližně 16 000 Kč. Tento odhad je pouze orientační a skutečné náklady se mohou lišit v závislosti na konkrétních podmínkách, výběru dodavatelů a dalších faktorech. Je důležité provést důkladné porovnání nabídek a konzultovat s odborníky, aby bylo možné získat přesnější odhad cen pro váš konkrétní projekt.

Proč v Česku nejsou panely na balkon tak populární? 

Když svítí slunce a máme zapnutý spotřebič, který odebírá část elektřiny z distribuční sítě a část využijeme z panelu, vše je v pořádku. Problém může nastat, když elektřinu neodebíráme, a pak dodáváme výkon do distribuční sítě, což bez smlouvy s distributorem není dovoleno. Můžeme za to dostat pořádnou pokutu. Ceny takového přetoku se mohou pohybovat okolo 1700 Kč za každý kilowatt překročení za měsíc. Abychom tomu předešli, můžeme využít různá řešení, například chytrá zařízení v rozvaděči, která řídí spotřebu, sofistikované systémy komunikující mezi spotřebičem, regulátorem a střídačem, nebo uzavřít smlouvu s distributorem a mít legálně rezervovaný výkon. Důležité je, aby spotřeba spotřebiče vždy převyšovala výkon fotovoltaického panelu.

Mohlo by vás také zajímat

Ucelené informace a žádné nesmysly. Díky Fotovii v tom budete mít konečně jasno.

Jak zjistit roční spotřebu elektřiny?

O fotovoltaice19.9.2024

Jak zjistit roční spotřebu elektřiny?

Když přemýšlíte o instalaci fotovoltaického systému, jedním z klíčových kroků je zjištění vaší roční spotřeby elektřiny. Tato informace je nezbytná pro správný návrh kapacity solárního systému a pro maximalizaci úspor. Roční spotřebu elektřiny lze zjistit různými způsoby a tento článek vám představí několik ověřených metod a doporučení, které vám pomohou získat přesný přehled o vaší spotřebě.

Přečíst článek
Solární tašky: Budoucnost střešních krytin

Tipy a zajímavosti z trhu13.9.2024

Solární tašky: Budoucnost střešních krytin

Solární tašky, známé také jako solární střešní krytiny, jsou jednou z nejmodernějších inovací v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Tyto pokročilé technologické prvky nejen chrání vaši střechu před nepřízní počasí, ale také vyrábějí elektřinu přímo ze slunečního záření. Tato technologie přináší nejen úspory na účtech za energii, ale i významnou redukci uhlíkové stopy. V tomto článku si přiblížíme výhody, nevýhody, cenu a důležité tipy, jak solární tašky využít ve svůj prospěch.

Přečíst článek
Chytrý elektroměr: Proč je důležitý, kolik stojí a kdy ho potřebujete vyměnit?

Tipy a zajímavosti z trhu9.9.2024

Chytrý elektroměr: Proč je důležitý, kolik stojí a kdy ho potřebujete vyměnit?

Fotovoltaika se v posledních letech stává stále populárnějším řešením, jak šetřit energii a být šetrnější k životnímu prostředí. Pokud jste už někdy zvažovali instalaci solárních panelů na střechu svého domu, pravděpodobně jste se setkali s pojmem chytrý elektroměr. Co to ale chytrý elektroměr vlastně je, proč je tak důležitý a v čem se liší od toho klasického? Pojďme se na to podívat blíže.

Přečíst článek
Fotovoltaika pro firmy: přehled dotačních výzev

Tipy a zajímavosti z trhu4.9.2024

Fotovoltaika pro firmy: přehled dotačních výzev

Rok 2024 přináší pro firmy v České republice nové možnosti, jak investovat do udržitelné energie. Díky programu RES+ se otevířelo široké spektrum dotačních příležitostí, které mohou podniky využít k instalaci fotovoltaických elektráren a dalších technologií, které pomohou snižovat jejich závislost na tradičních energetických zdrojích. V tomto článku se podíváme na jednotlivé výzvy, které jsou v roce 2024 ještě aktuální, a na to, jaké možnosti a podmínky tyto programy nabízejí.

Přečíst článek
Komunitní fotovoltaické elektrárny: Budoucnost udržitelné energie

Tipy a zajímavosti z trhu25.8.2024

Komunitní fotovoltaické elektrárny: Budoucnost udržitelné energie

V době, kdy se svět stále více obrací k obnovitelným zdrojům energie, nabývá koncept komunitních fotovoltaických elektráren na významu. Tyto projekty představují nejen inovativní přístup k výrobě a distribuci elektrické energie, ale také posilují soudržnost komunit a snižují závislost na tradičních energetických zdrojích.

Přečíst článek
Jak efektivně využít přebytky elektřiny z fotovoltaiky?

O fotovoltaice13.8.2024

Jak efektivně využít přebytky elektřiny z fotovoltaiky?

Fotovoltaika se v posledních letech stává stále populárnější volbou pro domácnosti i firmy. Díky solárním panelům se nejen šetří na nákladech na energii, ale přispívá se také k ochraně životního prostředí. Nicméně, s rostoucí produkcí solární energie přichází otázka, jak naložit s přebytky elektřiny, které solární panely generují. V tomto článku se podíváme na možnosti, jak efektivně využít přebytečnou solární energii a maximalizovat její přínosy.

Přečíst článek
Jak je možné zapojit fotovoltaické panely: kompletní průvodce

O fotovoltaice4.8.2024

Jak je možné zapojit fotovoltaické panely: kompletní průvodce

Fotovoltaika je stále populárnější jako zdroj čisté a obnovitelné energie. Instalace solárních panelů může snížit vaše náklady na energii a přispět k ochraně životního prostředí. V tomto článku si podrobně probereme, jak je možné fotovoltaické panely zapojit.

Přečíst článek
Jak vybrat toho pravého dodavatele fotovoltaické elektrárny?

Dodavatelé FVE24.7.2024

Jak vybrat toho pravého dodavatele fotovoltaické elektrárny?

Fotovoltaické elektrárny jsou čím dál populárnější volbou pro domácnosti i firmy. Potvrzuje to i počet instalovaných fotovoltaických elektráren. Za rok 2023 jich podle dat Solární asociace v Česku vzniklo skoro 83 000. Klíčovým krokem k úspěšné instalaci FVE je výběr správného dodavatele. V tomto článku se podíváme na to, co byste měli při výběru dodavatele zvážit a na co si dát pozor.

Přečíst článek
šipka šipka