Komponenty FVE26.9.2023

Kotvení fotovoltaických panelů na plochou střechu

Instalace fotovoltaických panelů na ploché střeše vyžaduje takový způsob kotvení, aby byla zajištěna stabilita panelů a bezpečí. Podívejme se na tři základní metody kotvení a jejich výhody a nevýhody.

Kotvení fotovoltaických panelů na plochou střechu

1. Kovové konstrukce

Kovové konstrukce jsou jednou z nejběžnějších metod kotvení fotovoltaických panelů. Panely jsou připevněny k pevným kovovým rámům, které jsou kotveny přímo do střechy pomocí vrtání. Tento způsob je považován za invazivní, jelikož vyžaduje průniky do střechy.Ve většině případů se nejprve sestaví potřebný tvar a rozměr konstrukcí z profilů, následně se upevní ke střešní ploše, připevní se panely a následně se celý systém zatíží, případně zajistí i zavětrováním proti podfouknutí.

Výhody:

  • Velmi stabilní metoda kotvení: Kovové konstrukce poskytují vysokou míru stability a pevnosti, což je zvláště důležité v oblastech s vysokým větrem.
  • Přesná orientace panelů ke slunci: Umožňují nastavení panelů pod optimálním úhlem, což zvyšuje efektivitu solárních systémů.

Nevýhody:

  • Invazivní metoda: Vrtání do střechy může způsobit netěsnosti a poškození střechy, což může vést k nákladným opravám.
  • Složitější a časově náročnější instalace: Montáž kovových konstrukcí je obvykle náročnější a vyžaduje více času než jiné metody.

2. Betonové bloky

Další populární metodou kotvení fotovoltaických panelů na plochou střechu je použití betonových bloků. Tato metoda je neinvazivní a nevyžaduje průniky do střešní plochy. Bloky se jednoduše rozestaví na plochu na připravené podložky a následně se na ně připevní panely. Bloky se vyrábí v mnoha variantách a tvarech. Panely tak snadno nasměrujete na požadovanou světovou stranu.

Výhody:

  • Rychlá a jednoduchá instalace: Instalace je méně časově náročná než u kovových konstrukcí a nevyžaduje specializované nástroje.
  • Minimální riziko netěsností: Protože není potřeba vrtat do střechy, je zde minimální riziko poškození střechy a následných netěsností.

Nevýhody:

  • Náročnější logistika: Přesun těžkých betonových bloků na střechu může být komplikovaný a často vyžaduje použití plošin nebo jeřábů, což může zvýšit náklady na instalaci.
  • Zatížení střechy: Velká váha betonových bloků může způsobit přetížení střechy, což je třeba předem zohlednit při plánování instalace.

3. Plastové vany

Plastové vany představují moderní a flexibilní alternativu k betonovým blokům. Vany jsou umístěny na střeše a následně naplněny pískem nebo štěrkem jako závaží.

Výhody:

  • Flexibilita v umístění a nastavení: Plastové vany lze snadno přizpůsobit a přesunout podle potřeby, což usnadňuje optimalizaci orientace panelů.
  • Neinvazivní metoda: Není potřeba vrtání do střechy, což minimalizuje riziko poškození střechy.
  • Rychlejší instalace: V porovnání s kovovými konstrukcemi je instalace plastových van rychlejší a jednodušší.

Nevýhody:

  • Riziko prosáknutí vody: Pokud nejsou vany správně uzavřeny, může do nich vnikat voda, což může ovlivnit jejich účinnost a stabilitu.
  • Menší stabilita v extrémních podmínkách: V některých případech nemusí plastové vany poskytovat dostatečnou stabilitu při silném větru nebo bouřkách.

Závěrem

Výběr metody kotvení fotovoltaických panelů na plochou střechu závisí na vašich prioritách, stavebních podmínkách střechy a rozpočtu. Každá z uvedených metod má své výhody a nevýhody, které je třeba pečlivě zvážit. Doporučuje se konzultace se specialistou, který vám pomůže vybrat nejvhodnější řešení pro vaši konkrétní situaci.

Instalace fotovoltaických panelů je investicí do budoucnosti, která vám může přinést významné úspory na energiích a přispět k ochraně životního prostředí. Při správném výběru a instalaci kotvení zajistíte, že vaše solární panely budou efektivně a bezpečně fungovat po mnoho let.

 

Mohlo by vás také zajímat

Ucelené informace a žádné nesmysly. Díky Fotovii v tom budete mít konečně jasno.

Jak zjistit roční spotřebu elektřiny?

O fotovoltaice19.9.2024

Jak zjistit roční spotřebu elektřiny?

Když přemýšlíte o instalaci fotovoltaického systému, jedním z klíčových kroků je zjištění vaší roční spotřeby elektřiny. Tato informace je nezbytná pro správný návrh kapacity solárního systému a pro maximalizaci úspor. Roční spotřebu elektřiny lze zjistit různými způsoby a tento článek vám představí několik ověřených metod a doporučení, které vám pomohou získat přesný přehled o vaší spotřebě.

Přečíst článek
Solární tašky: Budoucnost střešních krytin

Tipy a zajímavosti z trhu13.9.2024

Solární tašky: Budoucnost střešních krytin

Solární tašky, známé také jako solární střešní krytiny, jsou jednou z nejmodernějších inovací v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Tyto pokročilé technologické prvky nejen chrání vaši střechu před nepřízní počasí, ale také vyrábějí elektřinu přímo ze slunečního záření. Tato technologie přináší nejen úspory na účtech za energii, ale i významnou redukci uhlíkové stopy. V tomto článku si přiblížíme výhody, nevýhody, cenu a důležité tipy, jak solární tašky využít ve svůj prospěch.

Přečíst článek
Chytrý elektroměr: Proč je důležitý, kolik stojí a kdy ho potřebujete vyměnit?

Tipy a zajímavosti z trhu9.9.2024

Chytrý elektroměr: Proč je důležitý, kolik stojí a kdy ho potřebujete vyměnit?

Fotovoltaika se v posledních letech stává stále populárnějším řešením, jak šetřit energii a být šetrnější k životnímu prostředí. Pokud jste už někdy zvažovali instalaci solárních panelů na střechu svého domu, pravděpodobně jste se setkali s pojmem chytrý elektroměr. Co to ale chytrý elektroměr vlastně je, proč je tak důležitý a v čem se liší od toho klasického? Pojďme se na to podívat blíže.

Přečíst článek
Fotovoltaika pro firmy: přehled dotačních výzev

Tipy a zajímavosti z trhu4.9.2024

Fotovoltaika pro firmy: přehled dotačních výzev

Rok 2024 přináší pro firmy v České republice nové možnosti, jak investovat do udržitelné energie. Díky programu RES+ se otevířelo široké spektrum dotačních příležitostí, které mohou podniky využít k instalaci fotovoltaických elektráren a dalších technologií, které pomohou snižovat jejich závislost na tradičních energetických zdrojích. V tomto článku se podíváme na jednotlivé výzvy, které jsou v roce 2024 ještě aktuální, a na to, jaké možnosti a podmínky tyto programy nabízejí.

Přečíst článek
Komunitní fotovoltaické elektrárny: Budoucnost udržitelné energie

Tipy a zajímavosti z trhu25.8.2024

Komunitní fotovoltaické elektrárny: Budoucnost udržitelné energie

V době, kdy se svět stále více obrací k obnovitelným zdrojům energie, nabývá koncept komunitních fotovoltaických elektráren na významu. Tyto projekty představují nejen inovativní přístup k výrobě a distribuci elektrické energie, ale také posilují soudržnost komunit a snižují závislost na tradičních energetických zdrojích.

Přečíst článek
Jak efektivně využít přebytky elektřiny z fotovoltaiky?

O fotovoltaice13.8.2024

Jak efektivně využít přebytky elektřiny z fotovoltaiky?

Fotovoltaika se v posledních letech stává stále populárnější volbou pro domácnosti i firmy. Díky solárním panelům se nejen šetří na nákladech na energii, ale přispívá se také k ochraně životního prostředí. Nicméně, s rostoucí produkcí solární energie přichází otázka, jak naložit s přebytky elektřiny, které solární panely generují. V tomto článku se podíváme na možnosti, jak efektivně využít přebytečnou solární energii a maximalizovat její přínosy.

Přečíst článek
Jak je možné zapojit fotovoltaické panely: kompletní průvodce

O fotovoltaice4.8.2024

Jak je možné zapojit fotovoltaické panely: kompletní průvodce

Fotovoltaika je stále populárnější jako zdroj čisté a obnovitelné energie. Instalace solárních panelů může snížit vaše náklady na energii a přispět k ochraně životního prostředí. V tomto článku si podrobně probereme, jak je možné fotovoltaické panely zapojit.

Přečíst článek
Jak vybrat toho pravého dodavatele fotovoltaické elektrárny?

Dodavatelé FVE24.7.2024

Jak vybrat toho pravého dodavatele fotovoltaické elektrárny?

Fotovoltaické elektrárny jsou čím dál populárnější volbou pro domácnosti i firmy. Potvrzuje to i počet instalovaných fotovoltaických elektráren. Za rok 2023 jich podle dat Solární asociace v Česku vzniklo skoro 83 000. Klíčovým krokem k úspěšné instalaci FVE je výběr správného dodavatele. V tomto článku se podíváme na to, co byste měli při výběru dodavatele zvážit a na co si dát pozor.

Přečíst článek
šipka šipka