Dodavatelé FVE24.7.2024

Jak vybrat toho pravého dodavatele fotovoltaické elektrárny?

Fotovoltaické elektrárny jsou čím dál populárnější volbou pro domácnosti i firmy. Potvrzuje to i počet instalovaných fotovoltaických elektráren. Za rok 2023 jich podle dat Solární asociace v Česku vzniklo skoro 83 000. Klíčovým krokem k úspěšné instalaci FVE je výběr správného dodavatele. V tomto článku se podíváme na to, co byste měli při výběru dodavatele zvážit a na co si dát pozor.

Jak vybrat toho pravého dodavatele fotovoltaické elektrárny?

Proč je důležitý výběr dodavatele?

Dodavatel fotovoltaické elektrárny hraje zásadní roli v celém procesu instalace a provozu solárního systému. Kvalitní dodavatel nejenže dodá kvalitní materiál, ale také zajistí profesionální instalaci, poradenství a následný servis. Nesprávný výběr může vést k technickým problémům, finančním ztrátám a zklamání.

Co zvážit při výběru dodavatele FVE?

Zkušenosti a reference

Zkušenosti dodavatele jsou klíčovým faktorem při rozhodování. Hledejte dodavatele s dlouholetou praxí v oboru fotovoltaických systémů. Důležité je zjistit, kolik instalací daný dodavatel již provedl a jaké jsou reference jeho zákazníků. Dobrým ukazatelem kvality mohou být pozitivní recenze a doporučení od předchozích klientů.

Certifikace a licence

Při výběru dodavatele fotovoltaické elektrárny je klíčové zkontrolovat, zda má firma všechny potřebné certifikace a licence. Základním požadavkem je živnostenské oprávnění pro "Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení". Tento druh živnosti je ohlašovací řemeslný a potvrzuje, že firma má odpovídající kvalifikaci pro práci s elektrickými zařízeními.

Dále je důležité ověřit, zda má dodavatel certifikaci 26-014-H, což je specifický certifikát pro Montéra fotovoltaických systémů. Tento certifikát potvrzuje, že technici firmy mají odborné znalosti a zkušenosti potřebné pro profesionální instalaci solárních systémů.

Kromě toho si ověřte, zda firma disponuje osvědčením u Technické inspekce České republiky (TIČR), což zaručuje, že firma splňuje všechny technické a bezpečnostní normy potřebné pro instalaci a údržbu fotovoltaických systémů. 

Ujistěte se, že všechny uvedené certifikace a licence jsou aktuální a platné, aby byla zajištěna kvalita a bezpečnost vaší solární instalace.

Kvalita nabízených produktů

Kvalita používaných komponentů má vliv na celkovou efektivitu a životnost fotovoltaického systému. Zjistěte, jaké značky solárních panelů a střídačů dodavatel nabízí. Důležité je zvolit produkty od renomovaných výrobců s dobrou reputací a dlouhou zárukou. Ověřte si také, zda má dodavatel zboží od českého importéra, nebo z překladiště např. v Polsku nebo v Číně. Tato informace je zásadní pro řešení případných reklamací a zajištění kvalitního servisu. Pokud je výrobce nebo jeho oficiální importér v blízkosti, budete mít jednodušší přístup k podpoře a opravám v případě problémů s produkty. 

Dalším klíčovým faktorem je existence technické podpory v České republice. Ujistěte se, že dodavatel nebo jeho výrobce nabízí lokální technickou podporu, která je dostupná pro řešení problémů a poskytování odborné pomoci. To zahrnuje nejen telefonickou nebo e-mailovou podporu, ale také možnost provedení servisu na místě, pokud je to potřebné.

  • Doporučení:
  • Investice do vyšší kvality materiálů se v dlouhodobém horizontu vyplatí a sníží náklady na údržbu a opravy.  
  • Nákup produktů od dodavatelů s místní nebo regionální podporou vám může v dlouhodobém horizontu ušetřit čas a peníze spojené s řešením problémů nebo reklamací, a zajistí vám větší klid v případě jakýchkoli technických potíží.

Cenová nabídka

Cena instalace FVE je důležitým faktorem, avšak neměla by být jediným kritériem při výběru dodavatele. Porovnejte nabídky různých dodavatelů a ujistěte se, že cena zahrnuje veškeré náklady spojené s materiálem, instalací a následným servisem. Zajímejte se také o to, zda dodavatel nabízí kalkulaci zdarma. 

Na co si dát v cenových nabídkách pozor se dozvíte zde.

  • Tip: Informujte se o možnostech finanční podpory, dotacích nebo úvěrech, které mohou snížit vaše celkové náklady na investici do fotovoltaické elektrárny.
  • Tip2: Vyhněte se příliš nízkým nabídkám, které mohou indikovat použití levných materiálů nebo nedostatečnou kvalitu služeb. Uvažujte o fotovoltaické elektrárně jako o dlouhodobé investici. 

Příklad: Pokud váháte mezi dvěma cenovými nabídkami a zvolíte tu, která je o 20 000 Kč levnější (tato částka se vám zdá, jako značný cenový rozdíl), protože zahrnuje levnější komponenty. Avšak v dlouhém horizontu 30 let, kdy budete mít fotovoltaickou elektrárnu, znamená těchto 20 000 Kč pouze 55 Kč měsíčně navíc

Je důležité si uvědomit, že levnější komponenty mohou vést k častějším problémům a nečekaným investicím do oprav nebo výměn, což může v konečném důsledku znamenat vyšší náklady. Investice do kvalitnějších komponentů a spolehlivějších produktů může v dlouhodobém horizontu ušetřit náklady na údržbu a zajistit vyšší výkon systému.

Servis a podpora

Dobrý dodavatel poskytuje nejen instalaci, ale také následnou údržbu a servis. Zjistěte, jaké služby nabízí dodavatel po dokončení instalace, včetně pravidelné údržby, servisních intervencí a reakční doby na případné problémy. S tím je také spojeno ověření lokace ve které dodavatel působí. Vyberte dodavatele, který je blízko vašemu bydlišti, aby následný servis a podpora probíhal rychle a servisní technik nemusel jezdit přes celou republiku.

Podmínky smlouvy a rozsah prací

Před podpisem smlouvy si důkladně prostudujte podmínky smlouvy a ujistěte se, že všechny důležité aspekty jsou jasně uvedeny. Důležité je mít přehled o rozsahu prací, který je zahrnut v cenové nabídce, včetně detailů o instalaci, testování, uvedení do provozu a školení.

Podmínky smlouvy by měly obsahovat následující:

  • Rozsah prací: Ujistěte se, že smlouva jasně specifikuje, co všechno bude zahrnuto v instalaci, včetně přípravných prací, montáže, testování a zprovoznění systému. Měly by být podrobně uvedeny všechny úkoly a služby, které budou poskytnuty, aby nedocházelo k nejasnostem či dodatečným nákladům.
  • Záruky a garance: Zkontrolujte, jaké záruky a garance jsou poskytovány na materiály a práci. Ujistěte se, že jsou uvedeny podmínky pro případné reklamace a opravy. Jasně definované záruky vám pomohou v případě, že bude třeba řešit jakékoliv problémy s instalovanými komponenty.
  • Termíny: Smlouva by měla obsahovat konkrétní termíny pro dokončení instalace a termíny pro pravidelnou údržbu. Ujistěte se, že jsou stanoveny realistické termíny a že dodavatel má zavedený plán pro dodržování těchto termínů.
  • Cena a platby: Ujistěte se, že jsou uvedeny všechny náklady spojené s instalací a že rozložení plateb je jasně definováno. To zahrnuje nejen cenu za materiály a práci, ale i další možné náklady jako dopravu, povolení nebo další administrativní náklady.
  • Penále za nedodržení smluvních podmínek: Je důležité, aby smlouva obsahovala klauzuli o penále za nedodržení smluvních podmínek. Pokud dodavatel nesplní stanovené termíny nebo nezajistí dohodnutý rozsah prací, mělo by být jasně specifikováno, jaké sankce za to ponese. To může zahrnovat slevy na konečné faktuře nebo finanční kompenzace. Takové podmínky chrání vaši investici a zajišťují, že dodavatel je motivován dodržovat všechny dohodnuté podmínky a standardy.
  • Doporučení: Pečlivě si prostudujte všechny podmínky smlouvy a v případě nejasností se ptejte. Pokud je to možné, nechte smlouvu zkontrolovat právníkem, aby bylo zajištěno, že vaše práva jsou chráněna a že všechny aspekty instalace jsou správně zohledněny.

 

  • Naše 3 tipy na závěr:

  • Nezapomínejte, že nejnižší nabídka nemusí být nejlepší volbou – kvalita komponentů a služeb je klíčová.
  • Dbejte na to, aby obchodní zástupce nejen prodával, ale skutečně poradil s optimálním řešením pro vás.
  • Zajímejte se o to, zda má dodavatel zboží od českého importéra nebo ze zahraničního překladiště.

 

Správný výběr dodavatele fotovoltaické elektrárny je klíčovým faktorem pro úspěšnou instalaci a dlouhodobý provoz solárního systému. Důkladné zvážení zkušeností, certifikací, kvality nabízených produktů, cenové nabídky a poskytovaného servisu vám pomůže najít dodavatele, který splní vaše požadavky a zajištění bezproblémový provoz vaší fotovoltaické elektrárny.

Mohlo by vás také zajímat

Ucelené informace a žádné nesmysly. Díky Fotovii v tom budete mít konečně jasno.

Typy fotovoltaických elektráren

O fotovoltaice19.9.2023

Typy fotovoltaických elektráren

Fotovoltaické elektrárny jsou nejen ekologické, ale také výkonné, navíc vám mohou pomoci snížit nezanedbatelné náklady na elektřinu. Při zvažování instalace fotovoltaické elektrárny se můžete setkat s různými typy fotovoltaik, které nabízejí různé přínosy a funkce. V tomto článku vám představíme tři hlavní typy fotovoltaických elektráren: ostrovní, standardní a hybridní. Každý z nich má své vlastní výhody a nevýhody, které je třeba zvážit, než vyberete řešení, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a cílům.

Přečíst článek
Jak vybrat fotovoltaické panely?

Komponenty FVE18.9.2023

Jak vybrat fotovoltaické panely?

Při rozhodování o fotovoltaických panelech je důležité pečlivě zvážit několik klíčových faktorů, které budou mít vliv na jejich výkon, životnost a celkovou efektivitu.
Tento průvodce vám poskytne užitečné informace a tipy, jak vybrat ty správné fotovoltaické panely pro vaše potřeby.

Přečíst článek
Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

O fotovoltaice17.9.2023

Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

Studie proveditelnosti je klíčový dokument, který hodnotí potenciál a ekonomickou životaschopnost projektu výstavby fotovoltaické elektrárny. Tento důležitý nástroj pro rozhodování poskytuje potřebné informace k posouzení, zda je projekt realizovatelný a finančně výhodný.V tomto článku se zaměříme na jednotlivé části studie proveditelnosti, včetně technické, finanční, právní a environmentální analýzy, a poskytneme tipy, na co si dát pozor a na co se soustředit.

Přečíst článek
Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Komponenty FVE16.9.2023

Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Rozhodnutí pořídit si fotovoltaickou elektrárnu je zásadní a vyžaduje důkladné zvážení. Tato investice vás bude provázet desetiletími, stojí peníze, vyžaduje přípravy i průběžné sledování, vhodné místo na umístění panelů i dalšího příslušenství. Při správně zvoleném řešení vám však ušetří značnou sumu. Na to, jaké typy fotovoltaických panelů existují, jaká je jejich orientační cena a pro koho jsou vhodné se zaměříme v tomto článku.

Přečíst článek
Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

O fotovoltaice20.9.2023

Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

Přemýšleli jste někdy o tom, jak solární panely, které čím dál častěji vídáme na střechách a polích, vlastně vyrábějí elektřinu? V podstatě je to docela jednoduché. Jde stručně řečeno o fotovoltaické elektrárny, které přeměňují sluneční světlo na použitelnou elektřinu. V dnešním článku se podíváme trochu hlouběji na celou problematiku fotovoltaických elektráren.

Přečíst článek
Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Ceny FVE a její návratnost17.10.2023

Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Solární energie je dnes často diskutovaným tématem. Většina lidí se ptá: „Kdy se mi vlastně vyplatí investovat do fotovoltaiky?“. Podívejme se na některé klíčové body a úvahy, které by měly předcházet rozhodnutí investovat do solárních panelů.

Přečíst článek
Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

O fotovoltaice10.10.2023

Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

Slunce je nesmírně silný zdroj energie, a my lidé jsme se naučili využívat jeho sílu k výrobě tepla a elektřiny. V tomto článku se podíváme na dvě hlavní metody, jak využít sluneční energii - solární a fotovoltaickou elektrárnu. 

Přečíst článek
Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Tipy a zajímavosti z trhu3.10.2023

Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Sluneční energie je v dnešní době velmi populárním způsobem, jak získávat čistou a obnovitelnou energii. A solární panely (neboli kolektory) jsou klíčovým prvkem v tomto procesu. Pojďme se podívat na to, jak tato zařízení fungují a z čeho se skládají.

Přečíst článek
šipka šipka