O fotovoltaice13.8.2024

Jak efektivně využít přebytky elektřiny z fotovoltaiky?

Fotovoltaika se v posledních letech stává stále populárnější volbou pro domácnosti i firmy. Díky solárním panelům se nejen šetří na nákladech na energii, ale přispívá se také k ochraně životního prostředí. Nicméně, s rostoucí produkcí solární energie přichází otázka, jak naložit s přebytky elektřiny, které solární panely generují. V tomto článku se podíváme na možnosti, jak efektivně využít přebytečnou solární energii a maximalizovat její přínosy.

Jak efektivně využít přebytky elektřiny z fotovoltaiky?

Přebytky elektřiny nastávají, když solární panely vyprodukují více energie, než kolik aktuálně spotřebovává domácnost nebo firma. Tento nadbytek se nejčastěji vytváří během slunečných dnů, kdy je intenzita slunečního záření vysoká, zejména kolem poledne, kdy slunce dosahuje nejvyššího bodu na obloze. Fotovoltaické panely, které sestávají z fotovoltaických článků, přeměňují sluneční světlo na elektrickou energii.

Pokud vaše domácnost má větší fotovoltaický systém, může během dne vyrobit více elektřiny, než kolik je potřeba, například když jsou obyvatelé v práci nebo ve škole. Pokud se přebytečná energie okamžitě nespotřebuje, je nejprve ukládána do baterií. Jakmile jsou baterie plné, další nadbytečná energie může vytvářet přebytky, které mohou být využity následujícími způsoby:

Ukládání do baterií: bezpečnost a flexibilita

Jednou z nejúčinnějších a stále populárnějších metod, jak využít přebytek elektřiny, je ukládání do baterií. Moderní bateriové systémy umožňují ukládat přebytečnou elektřinu vyprodukovanou během dne a využívat ji v časech, kdy slunce nesvítí – například večer nebo v noci. Tento přístup zajišťuje nejen energetickou nezávislost, ale i značnou úsporu nákladů.

Současné technologie baterií, jako jsou lithium-iontové nebo solné baterie, poskytují vysokou kapacitu a dlouhou životnost. Baterie také umožňují uchovávat energii pro případ výpadku proudu, což zvyšuje vaši energetickou bezpečnost. 

  • Kromě fyzických baterií můžete zvážit virtuální úložiště. Virtuální úložiště energie je jako digitální účet pro vaši přebytečnou solární energii. Když vaše solární panely vyrobí více elektřiny, než potřebujete, dodáte tuto přebytečnou energii do místní elektrické sítě. Za tuto energii získáte kredity. Když pak vaše panely nevyrábějí dostatek energie, můžete tyto kredity využít a čerpat energii ze sítě podle potřeby. Je to praktický způsob, jak efektivně využít solární energii bez potřeby fyzických baterií.


Prodej přebytků do sítě: zisk a jednoduchost

Další možností, jak naložit s přebytečnou elektřinou, je její prodej do distribuční sítě. V mnoha státech, včetně České republiky, je možné využít tzv. net metering, který umožňuje prodávat přebytečnou elektřinu zpět do sítě a získat za ni finanční kompenzaci. Tento způsob využití přebytků je relativně snadný a nevyžaduje složité instalace.

Pro tento způsob využití budete potřebovat speciální měřicí zařízení, které přesně zaznamenává množství elektřiny dodané do sítě. Navíc je nezbytné uzavřít smlouvu s vaším distributorem elektřiny, která stanoví podmínky a tarif za dodanou energii. Finanční kompenzace může pomoci pokrýt náklady na instalaci a údržbu fotovoltaického systému, a dokonce přinést dodatečný příjem.

Ohřev vody: efektivní využití energie

Přebytky elektřiny lze rovněž využít k ohřevu vody. Pokud máte elektrický bojler nebo systém na ohřev vody pomocí solárních kolektorů, můžete přebytečnou energii nasměrovat právě sem. Ohřev vody s využitím solární energie snižuje náklady na tuto energetickou službu a zvyšuje celkovou efektivitu vašeho systému.

  • Pro maximální efektivitu můžete propojit svůj elektrický bojler s fotovoltaickým systémem nebo investovat do termodynamického systému, který kombinuje solární kolektory s fotovoltaickými panely. Tento integrovaný přístup přináší nejen úspory, ale také zajišťuje, že veškerá vyprodukovaná energie je co nejlépe využita.

Chytré domácí spotřebiče: inteligentní správa energie

Investice do chytrých domácích spotřebičů je dalším způsobem, jak efektivně využít přebytky elektřiny. Moderní spotřebiče, jako jsou chytré pračky, myčky a systémy vytápění a chlazení, mohou být naprogramovány tak, aby pracovaly v době, kdy je k dispozici přebytečná elektřina. To umožňuje nejen efektivní využití energie, ale také snižuje náklady na provoz domácnosti.

Chytré spotřebiče minimalizují spotřebu energie a maximalizují využití dostupných zdrojů. 

  • Například chytré termostaty mohou optimalizovat vytápění nebo chlazení na základě dostupnosti solární energie, což zvyšuje komfort bydlení a zároveň šetří peníze.

Elektromobily jako mobilní baterie: výhody a úspory

Pokud vlastníte elektromobil, můžete přebytky elektřiny využít k jeho nabíjení. Moderní elektromobily mají schopnost fungovat jako mobilní baterie, což zvyšuje vaši energetickou nezávislost. Nabíjení elektromobilu vlastní solární energií je levnější než nákup elektřiny ze sítě a navíc šetrné k životnímu prostředí.

Investice do domácí nabíječky je klíčovým krokem. Moderní nabíječky často nabízejí funkce, které umožňují efektivní využití solární energie, a některé systémy mohou být přímo integrovány s vaším fotovoltaickým systémem, což usnadňuje monitorování a optimalizaci nabíjení.

Energetické komunitní projekty: Sdílení a úspory

V některých regionech se rozvíjejí komunitní energetické projekty, které umožňují sdílení přebytků elektřiny mezi sousedy nebo v rámci komunity. Tyto projekty jsou skvělým způsobem, jak maximalizovat využití solární energie a snížit závislost na tradičních zdrojích.

Sdílení energie v rámci komunity může přinést výhody, jako jsou nižší náklady a možnost investovat do větších a efektivnějších systémů. Pokud vás tento koncept zajímá, zjistěte, zda existují komunitní energetické projekty ve vašem okolí. Můžete se obrátit na místní energetické agentury nebo obce a zjistit podmínky účasti.

Více o komunitních fotovoltaickcých elektrárnách si můžete přečíst v tomto článku.

Výroba zeleného vodíku: Inovativní budoucnost

Jednou z nejperspektivnějších možností je využití přebytečné solární energie k výrobě zeleného vodíku. Tento proces zahrnuje elektrolýzu vody, kdy se přebytečná elektřina používá k rozkladu vody na vodík a kyslík. Vodík může být následně skladován a využíván jako čistý zdroj energie pro různé účely, od průmyslových aplikací po dopravu a vytápění.

I když investice do této technologie může být nákladná, potenciál pro dlouhodobou udržitelnost a energetickou nezávislost je obrovský. Zelený vodík představuje čistou alternativu fosilních paliv a může hrát klíčovou roli v budoucím energetickém mixu.

Maximální přínos z fotovoltaiky

Efektivní využití přebytků elektřiny je klíčové pro maximální přínos z investice do solárních panelů. Možnosti, jak využít přebytečnou energii, zahrnují ukládání do baterií, prodej do sítě, ohřev vody, investice do chytrých spotřebičů, nabíjení elektromobilu, účast v energetických komunitních projektech a dokonce výrobu zeleného vodíku. Každá z těchto možností přináší své vlastní výhody a přínosy, které mohou výrazně přispět k vaší energetické efektivitě, úsporám nákladů a udržitelnosti.

Mohlo by vás také zajímat

Ucelené informace a žádné nesmysly. Díky Fotovii v tom budete mít konečně jasno.

Typy fotovoltaických elektráren

O fotovoltaice19.9.2023

Typy fotovoltaických elektráren

Fotovoltaické elektrárny jsou nejen ekologické, ale také výkonné, navíc vám mohou pomoci snížit nezanedbatelné náklady na elektřinu. Při zvažování instalace fotovoltaické elektrárny se můžete setkat s různými typy fotovoltaik, které nabízejí různé přínosy a funkce. V tomto článku vám představíme tři hlavní typy fotovoltaických elektráren: ostrovní, standardní a hybridní. Každý z nich má své vlastní výhody a nevýhody, které je třeba zvážit, než vyberete řešení, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a cílům.

Přečíst článek
Jak vybrat fotovoltaické panely?

Komponenty FVE18.9.2023

Jak vybrat fotovoltaické panely?

Při rozhodování o fotovoltaických panelech je důležité pečlivě zvážit několik klíčových faktorů, které budou mít vliv na jejich výkon, životnost a celkovou efektivitu.
Tento průvodce vám poskytne užitečné informace a tipy, jak vybrat ty správné fotovoltaické panely pro vaše potřeby.

Přečíst článek
Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

O fotovoltaice17.9.2023

Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

Studie proveditelnosti je klíčový dokument, který hodnotí potenciál a ekonomickou životaschopnost projektu výstavby fotovoltaické elektrárny. Tento důležitý nástroj pro rozhodování poskytuje potřebné informace k posouzení, zda je projekt realizovatelný a finančně výhodný.V tomto článku se zaměříme na jednotlivé části studie proveditelnosti, včetně technické, finanční, právní a environmentální analýzy, a poskytneme tipy, na co si dát pozor a na co se soustředit.

Přečíst článek
Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Komponenty FVE16.9.2023

Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Rozhodnutí pořídit si fotovoltaickou elektrárnu je zásadní a vyžaduje důkladné zvážení. Tato investice vás bude provázet desetiletími, stojí peníze, vyžaduje přípravy i průběžné sledování, vhodné místo na umístění panelů i dalšího příslušenství. Při správně zvoleném řešení vám však ušetří značnou sumu. Na to, jaké typy fotovoltaických panelů existují, jaká je jejich orientační cena a pro koho jsou vhodné se zaměříme v tomto článku.

Přečíst článek
Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

O fotovoltaice20.9.2023

Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

Přemýšleli jste někdy o tom, jak solární panely, které čím dál častěji vídáme na střechách a polích, vlastně vyrábějí elektřinu? V podstatě je to docela jednoduché. Jde stručně řečeno o fotovoltaické elektrárny, které přeměňují sluneční světlo na použitelnou elektřinu. V dnešním článku se podíváme trochu hlouběji na celou problematiku fotovoltaických elektráren.

Přečíst článek
Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Ceny FVE a její návratnost17.10.2023

Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Solární energie je dnes často diskutovaným tématem. Většina lidí se ptá: „Kdy se mi vlastně vyplatí investovat do fotovoltaiky?“. Podívejme se na některé klíčové body a úvahy, které by měly předcházet rozhodnutí investovat do solárních panelů.

Přečíst článek
Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

O fotovoltaice10.10.2023

Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

Slunce je nesmírně silný zdroj energie, a my lidé jsme se naučili využívat jeho sílu k výrobě tepla a elektřiny. V tomto článku se podíváme na dvě hlavní metody, jak využít sluneční energii - solární a fotovoltaickou elektrárnu. 

Přečíst článek
Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Tipy a zajímavosti z trhu3.10.2023

Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Sluneční energie je v dnešní době velmi populárním způsobem, jak získávat čistou a obnovitelnou energii. A solární panely (neboli kolektory) jsou klíčovým prvkem v tomto procesu. Pojďme se podívat na to, jak tato zařízení fungují a z čeho se skládají.

Přečíst článek
šipka šipka