Tipy a zajímavosti z trhu25.8.2024

Komunitní fotovoltaické elektrárny: Budoucnost udržitelné energie

V době, kdy se svět stále více obrací k obnovitelným zdrojům energie, nabývá koncept komunitních fotovoltaických elektráren na významu. Tyto projekty představují nejen inovativní přístup k výrobě a distribuci elektrické energie, ale také posilují soudržnost komunit a snižují závislost na tradičních energetických zdrojích.

Komunitní fotovoltaické elektrárny: Budoucnost udržitelné energie

Pokud již vlastníte zařízení na výrobu elektřiny, například solární panely na bytovém domě, můžete nyní sdílet vyrobenou elektřinu s ostatními obyvateli domu. Tento model komunitního sdílení energie se však od 1.7.2024 rozšířil – nyní je možné sdílet elektřinu mezi různými odběrnými místy po celé České republice. To otevírá nové možnosti pro efektivní využití vlastní vyrobené energie a posiluje energetickou nezávislost komunit. Více o tomto rozšíření se dočtete níže. Nyní si pojďme vysvětlit, co to vlastně jsou komunitní fotovoltaické elektrárny.

Co jsou komunitní fotovoltaické elektrárny?

Komunitní fotovoltaická elektrárna je solární elektrárna, která je vlastněna a provozována skupinou lidí, často obyvateli určitého regionu, obce nebo sousedství. Na rozdíl od tradičních solárních instalací, které jsou často vlastněny velkými energetickými společnostmi nebo jednotlivci, komunitní fotovoltaické projekty dávají moc do rukou místním komunitám.

Jaké jsou výhody komunitních fotovoltaických elektráren?

  1. Sdílené náklady a výnosy: účastníci projektu sdílí náklady na instalaci a provoz elektrárny, což znamená, že i ti, kteří by si nemohli dovolit vlastní solární panely, mohou těžit z čisté energie. Zisky z prodeje přebytkové energie mohou být rozděleny mezi členy komunity nebo reinvestovány do dalších udržitelných projektů.
  2. Energetická nezávislost: komunity, které vlastní své vlastní zdroje energie, jsou méně závislé na cenách a dodávkách od velkých energetických společností. To jim dává větší kontrolu nad vlastní energetickou budoucností.
  3. Udržitelnost a ekologie: komunitní fotovoltaické elektrárny přispívají k snižování uhlíkové stopy a podporují udržitelný způsob života. Využitím solární energie, která je nevyčerpatelná a čistá, se snižuje znečištění ovzduší a negativní dopady na životní prostředí.
  4. Sociální přínosy: tento model posiluje komunitní vazby a podporuje spolupráci mezi obyvateli. Kromě toho mohou být projekty zaměřeny na konkrétní sociální cíle, jako je boj proti energetické chudobě nebo podpora vzdělávání o obnovitelných zdrojích energie.

Možnosti rozvoje

Od 1. července 2024, kdy vstoupila v platnost novela energetického zákona Lex OZE II, došlo k zásadním změnám v oblasti sdílení elektřiny. Díky této legislativní úpravě je nyní možné sdílet elektřinu v rámci komunity a převádět ji mezi různými odběrnými místy po celé elektrizační soustavě. To znamená, že si můžete vyrábět elektřinu například na chalupě na venkově a využívat ji ve svém bytě ve městě, bez ohledu na to, zda jsou tato odběrná místa ve správě různých distributorů. Tento krok výrazně posunul možnosti komunitního sdílení energie, čímž se maximalizuje efektivita a využití vlastní vyrobené elektřiny.

Plánované typy komunitního sdílení

Zásadní změny se očekávají i v rámci samotného sdílení elektřiny mezi členy energetických společenství. Do 1. července 2026 bude možné vytvořit sdílecí skupinu, která může zahrnovat až 1000 členů (označených jako EANy), přičemž všichni členové musí být umístěni na území maximálně tří sousedících obcí s rozšířenou působností nebo na území hlavního města Prahy. Po červenci 2026 tato územní omezení skončí, což umožní větší flexibilitu a rozvoj komunitních projektů v širším měřítku.

V rámci společenství může existovat několik různých skupin sdílení, přičemž každý zákazník nebo výrobce může registrovat své odběrné místo v jedné z těchto skupin. Do poloviny roku 2026 bude první typ skupiny sdílení elektřiny omezen na 1000 předávacích míst na daném území, zatímco druhý typ skupiny bude mít limit 11 předávacích míst. V tomto druhém případě mohou být všechna předávací místa propojena prostřednictvím společné hlavní domovní pojistkové skříně nebo kabelové skříně, což může přinést úspory na distribuci díky nižším nákladům.

Skupiny sdílení elektřiny umožní zákazníkům i výrobcům efektivně spravovat výrobu a spotřebu elektřiny na různých místech, ať už se nacházejí v jedné oblasti nebo na různých místech po celé České republice. Příkladem může být situace, kdy vlastníte několik předávacích míst napříč ČR, do nichž budete sdílet elektřinu z vlastní výroby, aniž byste překročili stanovené limity.

Je však důležité mít na paměti, že každé odběrné místo může být registrováno pouze v jedné skupině sdílení a zařazení jednoho předávacího místa do více skupin není povoleno.

  • V komunitních fotovoltaických elektrárnách je nezbytné, aby vyrobená elektřina byla ve skupině spotřebována do 15 minut od jejího vzniku, což umožňuje sledování pomocí chytrých elektroměrů. Například elektřina vyrobená ve 12:01 musí být využita do 12:14, jinak se jako přebytek vrací zpět do distribuční sítě. Tento postup, který je standardizován v celé Evropě, vychází z technických omezení aktuálních měřicích technologií, jež jsou schopny data o výrobě zpracovat právě v těchto krátkých intervalech.
  • Například obec Kněžice ve Středočeském kraji se stala prvním energeticky soběstačným sídlem v ČR, kde vedle bioplynové stanice vznikla také komunitní fotovoltaická elektrárna. Tato iniciativa nejen snižuje náklady na energii pro místní obyvatele, ale také představuje model pro další obce, které se chtějí stát nezávislými na tradičních energetických zdrojích.

 

  • 5 tipů, jak úspěšně rozjet komunitní fotovoltaickou elektrárnu:

  1. Zjistěte možnosti financování
    Podívejte se na dostupné dotace, jako je program Nová zelená úsporám, které vám mohou pomoci pokrýt náklady na instalaci.

  2. Zapojte komunitu od začátku
    Pořádejte setkání a diskuze, kde se mohou místní obyvatelé podílet na plánování projektu. Je důležité, aby měli všichni možnost se vyjádřit.

  3. Mějte jasná pravidla pro sdílení
    Určete, jak budou rozděleny náklady a výnosy mezi účastníky. Využijte jednoduché nástroje, které vám pomohou sledovat výrobu a spotřebu energie.

  4. Nezapomeňte na údržbu
    Plánujte i dlouhodobou údržbu elektrárny. Pravidelná kontrola a opravy zajistí její spolehlivý provoz.

  5. Využijte moderní technologie
    Zvažte investice do bateriových systémů nebo inteligentních sítí, které zlepší efektivitu a správu vaší elektrárny.

Mohu se připojit, i když nemám vlastní fotovoltaickou elektrárnu?

Ano, i když nevlastníte vlastní fotovoltaickou elektrárnu, můžete se připojit k komunitnímu energetickému projektu. Tento model umožňuje lidem, kteří nemají vlastní solární panely, využívat výhody sdílené energie. Funguje to tak, že se stanete členem energetického společenství, kde sdílíte elektřinu vyrobenou jinými členy skupiny, kteří vlastní FVE.

Pokud se připojíte bez vlastní FVE, budete platit pouze tzv. regulovanou složku ceny elektřiny. To zahrnuje poplatky za distribuci elektřiny prostřednictvím veřejné sítě, zatímco samotná elektřina může být poskytnuta za nižší cenu nebo dokonce zdarma, pokud je vyrobená v rámci komunitní elektrárny.

Společná cesta k udržitelné energetice

Komunitní fotovoltaické elektrárny představují inspirativní cestu k udržitelné a spravedlivé energetické budoucnosti. Spojují lidi, kteří sdílejí společnou vizi o čisté a dostupné energii pro všechny. Jak se technologie vyvíjejí a povědomí o environmentálních otázkách roste, je pravděpodobné, že uvidíme stále více takových projektů, které přispívají k pozitivní změně nejen v oblasti energetiky, ale i v širším společenském kontextu.

Mohlo by vás také zajímat

Ucelené informace a žádné nesmysly. Díky Fotovii v tom budete mít konečně jasno.

Typy fotovoltaických elektráren

O fotovoltaice19.9.2023

Typy fotovoltaických elektráren

Fotovoltaické elektrárny jsou nejen ekologické, ale také výkonné, navíc vám mohou pomoci snížit nezanedbatelné náklady na elektřinu. Při zvažování instalace fotovoltaické elektrárny se můžete setkat s různými typy fotovoltaik, které nabízejí různé přínosy a funkce. V tomto článku vám představíme tři hlavní typy fotovoltaických elektráren: ostrovní, standardní a hybridní. Každý z nich má své vlastní výhody a nevýhody, které je třeba zvážit, než vyberete řešení, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a cílům.

Přečíst článek
Jak vybrat fotovoltaické panely?

Komponenty FVE18.9.2023

Jak vybrat fotovoltaické panely?

Při rozhodování o fotovoltaických panelech je důležité pečlivě zvážit několik klíčových faktorů, které budou mít vliv na jejich výkon, životnost a celkovou efektivitu.
Tento průvodce vám poskytne užitečné informace a tipy, jak vybrat ty správné fotovoltaické panely pro vaše potřeby.

Přečíst článek
Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

O fotovoltaice17.9.2023

Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

Studie proveditelnosti je klíčový dokument, který hodnotí potenciál a ekonomickou životaschopnost projektu výstavby fotovoltaické elektrárny. Tento důležitý nástroj pro rozhodování poskytuje potřebné informace k posouzení, zda je projekt realizovatelný a finančně výhodný.V tomto článku se zaměříme na jednotlivé části studie proveditelnosti, včetně technické, finanční, právní a environmentální analýzy, a poskytneme tipy, na co si dát pozor a na co se soustředit.

Přečíst článek
Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Komponenty FVE16.9.2023

Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Rozhodnutí pořídit si fotovoltaickou elektrárnu je zásadní a vyžaduje důkladné zvážení. Tato investice vás bude provázet desetiletími, stojí peníze, vyžaduje přípravy i průběžné sledování, vhodné místo na umístění panelů i dalšího příslušenství. Při správně zvoleném řešení vám však ušetří značnou sumu. Na to, jaké typy fotovoltaických panelů existují, jaká je jejich orientační cena a pro koho jsou vhodné se zaměříme v tomto článku.

Přečíst článek
Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

O fotovoltaice20.9.2023

Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

Přemýšleli jste někdy o tom, jak solární panely, které čím dál častěji vídáme na střechách a polích, vlastně vyrábějí elektřinu? V podstatě je to docela jednoduché. Jde stručně řečeno o fotovoltaické elektrárny, které přeměňují sluneční světlo na použitelnou elektřinu. V dnešním článku se podíváme trochu hlouběji na celou problematiku fotovoltaických elektráren.

Přečíst článek
Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Ceny FVE a její návratnost17.10.2023

Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Solární energie je dnes často diskutovaným tématem. Většina lidí se ptá: „Kdy se mi vlastně vyplatí investovat do fotovoltaiky?“. Podívejme se na některé klíčové body a úvahy, které by měly předcházet rozhodnutí investovat do solárních panelů.

Přečíst článek
Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

O fotovoltaice10.10.2023

Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

Slunce je nesmírně silný zdroj energie, a my lidé jsme se naučili využívat jeho sílu k výrobě tepla a elektřiny. V tomto článku se podíváme na dvě hlavní metody, jak využít sluneční energii - solární a fotovoltaickou elektrárnu. 

Přečíst článek
Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Tipy a zajímavosti z trhu3.10.2023

Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Sluneční energie je v dnešní době velmi populárním způsobem, jak získávat čistou a obnovitelnou energii. A solární panely (neboli kolektory) jsou klíčovým prvkem v tomto procesu. Pojďme se podívat na to, jak tato zařízení fungují a z čeho se skládají.

Přečíst článek
šipka šipka