Tipy a zajímavosti z trhu9.9.2024

Chytrý elektroměr: Proč je důležitý, kolik stojí a kdy ho potřebujete vyměnit?

Fotovoltaika se v posledních letech stává stále populárnějším řešením, jak šetřit energii a být šetrnější k životnímu prostředí. Pokud jste už někdy zvažovali instalaci solárních panelů na střechu svého domu, pravděpodobně jste se setkali s pojmem chytrý elektroměr. Co to ale chytrý elektroměr vlastně je, proč je tak důležitý a v čem se liší od toho klasického? Pojďme se na to podívat blíže.

Chytrý elektroměr: Proč je důležitý, kolik stojí a kdy ho potřebujete vyměnit?

Co je chytrý elektroměr?

Chytrý elektroměr (také nazývaný smart meter) je moderní elektronické zařízení, které monitoruje spotřebu elektrické energie v reálném čase. Na rozdíl od klasických elektroměrů, které pouze zaznamenávají celkové množství spotřebované elektřiny, chytrý elektroměr dokáže poskytovat detailní údaje o tom, kdy a jaké množství elektřiny je spotřebováno. Díky tomu můžete sledovat svou spotřebu energie na dálku, například pomocí aplikace v mobilu, a mít přehled o každé kilowatthodině.

Hlavní vlastnosti chytrého elektroměru:

  • Přesný monitoring v reálném čase: poskytuje přehled o aktuální spotřebě elektřiny v danou chvíli.
  • Automatické odesílání dat: data jsou automaticky odesílána distributorovi energie, takže odpadá nutnost ručního odečtu.
  • Dvoufázové měření: umožňuje měření nejen spotřeby, ale i výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako je fotovoltaika.
  • Úspora energie: umožňuje optimalizovat spotřebu energie, což může vést k nižším nákladům.
  • Tip: Sledování spotřeby z mobilu: díky chytrým elektroměrům můžete přes aplikaci v mobilu sledovat, kdy spotřebováváte nejvíce energie. To vám pomůže lépe plánovat spotřebu a třeba odložit některé energeticky náročné činnosti na dobu, kdy je elektřina levnější.

Chytrý elektroměr vs. klasický elektroměr: jaký je rozdíl?

Rozdíl mezi chytrým a klasickým elektroměrem je zásadní, a to jak z hlediska funkcí, tak i přínosu pro uživatele. Klasický elektroměr měří pouze celkové množství spotřebované elektřiny a vyžaduje manuální odečet. Každý měsíc, nebo v některých případech čtvrtletně, je třeba tento údaj předat dodavateli energie.

Naopak chytrý elektroměr:

  • Komunikuje automaticky: není třeba pravidelně odesílat stav měřidla.
  • Detailně analyzuje spotřebu: umožňuje sledovat spotřebu nejen celkově, ale i podle časových úseků (např. kdy spotřebováváte nejvíce elektřiny).
  • Připraven na obnovitelné zdroje: pokud máte fotovoltaiku, můžete snadno sledovat výrobu a spotřebu energie v reálném čase.

Proč je chytrý elektroměr důležitý?

V dnešní době, kdy je snaha o úspory energií a využívání obnovitelných zdrojů stále silnější, je chytrý elektroměr nezbytnou součástí moderní domácnosti. Zvláště pokud vlastníte nebo plánujete instalovat fotovoltaický systém, chytrý elektroměr vám umožní lépe porozumět tomu, kolik energie vyrábíte a kolik jí spotřebováváte.

Díky tomu můžete optimalizovat svou spotřebu energie, minimalizovat výdaje a zároveň zvýšit svou energetickou soběstačnost. Navíc, některé dodavatele energie poskytují slevy na tarify pro domácnosti, které používají chytré elektroměry, protože tyto zařízení umožňují lépe regulovat zatížení sítě.

Kdy je potřeba chytrý elektroměr vyměnit?

Chytrý elektroměr se může stát povinností ve chvíli, kdy instalujete fotovoltaický systém. Elektroměr musí být schopen měřit nejen spotřebu elektřiny, ale i výrobu a dodávky do sítě. Pokud máte starý, klasický elektroměr, nebude tento úkol zvládat. V takovém případě je výměna chytrého elektroměru nevyhnutelná.

Další situace, kdy může být potřeba chytrý elektroměr vyměnit, je při změně tarifu na nový, který vyžaduje detailní měření spotřeby (např. dvoutarifní sazby). Výměna elektroměru je zpravidla prováděna distributorem elektřiny a v mnoha případech je bezplatná, pokud je to nutné kvůli změně tarifu či instalaci obnovitelných zdrojů energie.

Od 1. července 2024 začala tříletá lhůta pro instalaci nových chytrých elektroměrů pro všechny zákazníky s roční spotřebou elektřiny nad 6 MWh. Tato moderní zařízení přinesou řadu výhod, včetně lepší kontroly nad spotřebou a efektivnějšího řízení energie. Instalace chytrých elektroměrů proběhne automaticky a zdarma, není potřeba podávat žádost. Distribuční společnosti zajistí výměnu podle svého harmonogramu, takže zákazníci se nemusí o nic starat.

Kolik stojí chytrý elektroměr?

Cena chytrého elektroměru se liší podle modelu a poskytovatele. Většina distributorů poskytuje chytré elektroměry zdarma v rámci přechodu na nový systém měření nebo jako součást instalace fotovoltaiky. Nicméně pokud byste si chtěli pořídit vlastní chytrý elektroměr mimo tyto programy, cena se pohybuje mezi 2 000 až 5 000 Kč.

Je důležité si ověřit, zda váš dodavatel energie nepožaduje specifický typ chytrého elektroměru, aby byl kompatibilní s jejich systémem. Výměna a instalace chytrého elektroměru je obvykle prováděna odborníkem, takže je třeba počítat i s případnými náklady na instalaci.

  • Tip: Energetické poradenství: někteří dodavatelé energie nabízejí zákazníkům s chytrými elektroměry energetické poradenství. Pomocí údajů z elektroměru vám mohou poradit, jak nejlépe snížit spotřebu elektřiny.

Závěrečné shrnutí

Chytrý elektroměr představuje budoucnost měření a řízení spotřeby elektřiny. Pokud plánujete instalaci fotovoltaického systému, je pro vás chytrý elektroměr nezbytností. Nejenže vám pomůže lépe porozumět vaší spotřebě energie, ale zároveň vám umožní maximalizovat úspory a přispět k větší energetické soběstačnosti. Výměna elektroměru je často nezbytná, pokud přecházíte na obnovitelné zdroje energie, a v mnoha případech je instalace provedena zdarma vaším distributorem.

Pokud se zajímáte o fotovoltaiku a přemýšlíte, jak optimalizovat svou spotřebu energie, chytrý elektroměr je skvělým nástrojem, který vám v tomto úkolu pomůže

Mohlo by vás také zajímat

Ucelené informace a žádné nesmysly. Díky Fotovii v tom budete mít konečně jasno.

Typy fotovoltaických elektráren

O fotovoltaice19.9.2023

Typy fotovoltaických elektráren

Fotovoltaické elektrárny jsou nejen ekologické, ale také výkonné, navíc vám mohou pomoci snížit nezanedbatelné náklady na elektřinu. Při zvažování instalace fotovoltaické elektrárny se můžete setkat s různými typy fotovoltaik, které nabízejí různé přínosy a funkce. V tomto článku vám představíme tři hlavní typy fotovoltaických elektráren: ostrovní, standardní a hybridní. Každý z nich má své vlastní výhody a nevýhody, které je třeba zvážit, než vyberete řešení, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a cílům.

Přečíst článek
Jak vybrat fotovoltaické panely?

Komponenty FVE18.9.2023

Jak vybrat fotovoltaické panely?

Při rozhodování o fotovoltaických panelech je důležité pečlivě zvážit několik klíčových faktorů, které budou mít vliv na jejich výkon, životnost a celkovou efektivitu.
Tento průvodce vám poskytne užitečné informace a tipy, jak vybrat ty správné fotovoltaické panely pro vaše potřeby.

Přečíst článek
Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

O fotovoltaice17.9.2023

Studie proveditelnosti fotovoltaické elektrárny

Studie proveditelnosti je klíčový dokument, který hodnotí potenciál a ekonomickou životaschopnost projektu výstavby fotovoltaické elektrárny. Tento důležitý nástroj pro rozhodování poskytuje potřebné informace k posouzení, zda je projekt realizovatelný a finančně výhodný.V tomto článku se zaměříme na jednotlivé části studie proveditelnosti, včetně technické, finanční, právní a environmentální analýzy, a poskytneme tipy, na co si dát pozor a na co se soustředit.

Přečíst článek
Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Komponenty FVE16.9.2023

Fotovoltaické panely: Základní druhy a jejich výhody

Rozhodnutí pořídit si fotovoltaickou elektrárnu je zásadní a vyžaduje důkladné zvážení. Tato investice vás bude provázet desetiletími, stojí peníze, vyžaduje přípravy i průběžné sledování, vhodné místo na umístění panelů i dalšího příslušenství. Při správně zvoleném řešení vám však ušetří značnou sumu. Na to, jaké typy fotovoltaických panelů existují, jaká je jejich orientační cena a pro koho jsou vhodné se zaměříme v tomto článku.

Přečíst článek
Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

O fotovoltaice20.9.2023

Jak funguje fotovoltaická elektrárna?

Přemýšleli jste někdy o tom, jak solární panely, které čím dál častěji vídáme na střechách a polích, vlastně vyrábějí elektřinu? V podstatě je to docela jednoduché. Jde stručně řečeno o fotovoltaické elektrárny, které přeměňují sluneční světlo na použitelnou elektřinu. V dnešním článku se podíváme trochu hlouběji na celou problematiku fotovoltaických elektráren.

Přečíst článek
Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Ceny FVE a její návratnost17.10.2023

Kdy se skutečně vyplatí investovat do fotovoltaiky?

Solární energie je dnes často diskutovaným tématem. Většina lidí se ptá: „Kdy se mi vlastně vyplatí investovat do fotovoltaiky?“. Podívejme se na některé klíčové body a úvahy, které by měly předcházet rozhodnutí investovat do solárních panelů.

Přečíst článek
Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

O fotovoltaice10.10.2023

Solární a fotovoltaické elektrárny: Jak fungují a v čem se liší?

Slunce je nesmírně silný zdroj energie, a my lidé jsme se naučili využívat jeho sílu k výrobě tepla a elektřiny. V tomto článku se podíváme na dvě hlavní metody, jak využít sluneční energii - solární a fotovoltaickou elektrárnu. 

Přečíst článek
Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Tipy a zajímavosti z trhu3.10.2023

Solární panel využívá přeměny slunečních paprsků na teplo

Sluneční energie je v dnešní době velmi populárním způsobem, jak získávat čistou a obnovitelnou energii. A solární panely (neboli kolektory) jsou klíčovým prvkem v tomto procesu. Pojďme se podívat na to, jak tato zařízení fungují a z čeho se skládají.

Přečíst článek
šipka šipka